ztosay

  • ۰
  • ۰

مقاله درمورد اخلاق عملى و الگوهاى آن

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات

فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت

تعداد صفحات: 7

اخلاق عملى و الگوهاى آن

یکى از دانش‏هاى مفید، علم «اخلاق‏» است. این واژه، جمع‏«خلق‏» است‏به معناى خوى، طبع، سجیه و عادت. موضوع این علم رفتار و کردار آدمى است. همه عالمان و دانشوران‏و فیلسوفان از روزگاران کهن تا به امروز به این رشته از دانش،علاقه و دل بستگى داشته‏اند و هر یک به نحوى در باب آن سخن‏گفته‏اند. اما اخلاق بر دو نوع است: نظرى و عملى. اخلاق نظرى‏در باره پایه‏ها و مبانى اخلاق، مفهوم تکلیف اخلاقى و مسائلى ازاین دست، بحث مى‏کند ; یعنى مباحثى که مستقیما به فعل اخلاقى‏مربوط نمى‏شود، اما اخلاق عملى مستقیما به خود عمل مربوط است،انجام عمل احسان، پرهیز از دروغ، غیبت، بهتان، احترام به پدرو مادر و مسائلى از این قبیل که به قصد قربت انجام مى‏شود درحوزه اخلاق عملى است. آن چه که براى شخص مومن ارزش‏مند است اخلاق عملى است، زیرا تاعمل خیر با نیت‏خالص، انجام نگیرد، رشد و کمال و فلاح محقق‏نخواهد شد. هرچه ما در باره اخلاق و یا عرفان نظرى تفحص کنیم،جز انبوهى از اطلاعات و معلومات چیزى نصیبمان نخواهد شد، زیراکه قلب و دل ما از آن‏ها بى‏بهره است فقط چاقى و فربهى ذهن،صورت گرفته است. این سخن به معناى بى‏ارجى و بى‏منزلتى عرفان و اخلاق نظرى نیست،چرا که آن هم در جاى خود مغتنم است، بلکه سخن در راه نجات ومسیر رشد و برآمدن انسان است. شک نیست که جمع بین اخلاق نظرى وعملى، بسیار پسندیده است و آدمى را مسلط مى‏کند، اما تقید برعمل و سلوک در مسیر اخلاق عملى است که انسان را از دره‏هاى‏هولناک دنیا و آخرت، نجات مى‏دهد. سالک در مسیر اخلاق عملى، به دنبال الگو است تا بتواند از اوسرمشق بگیرد و طى طریق نماید. در مکتب ما چهارده معصوم پاک‏علیهم السلام بهترین الگو براى سلوک و گام زدن در وادى اخلاق‏عملى هستند; همان‏هایى که خداوند متعال آنان را پاک گردانید وسپس اسوه قرار داد. از این رو است که در این مقاله، اشاره‏اى‏کوتاه به این الگوهاى اخلاق عملى مى‏افکنیم. در کلمات قصار امام على بن ابى طالب (ع) در نهج البلاغه آمده‏است که امام مى‏فرماید: «من نصب نفسه للناس اماما فلیبدابتعلیم نفسه قبل تعلیم غیره و لیکن تادیبه بسیرته قبل تادیبه‏بلسانه و معلم نفسه و مودبها احق بالاجلال من معلم الناس ومودبهم; هر که خود را پیشواى مردم خواهد، باید که پیش از ادب‏کردن دیگران به ادب کردن خود بپردازد و باید که ادب کردن‏دیگران به کردار باشد، نه به گفتار. کسى که آموزگار و ادب‏کننده خویش است، سزاوارتر به تعظیم است، از آن که آموزگار وادب کننده مردم است.»

امام صادق (ع)

امام صادق (ع) فرمود:«شیعیان ما وقتى که در کوچه و بازار راه مى‏روند و مردم آن‏ها رامى‏بینند به ما رحمت و درود مى‏فرستند» و معناى شیعه این است که‏این‏ها با عمل دیگران را درس مى‏دهند نه این که در گفتار خوب‏صحبت کنند، حرف بزنند، وعظ و پند و موعظه بدهند، اما به قول‏خواجه شیرازى: «چون به خلوت مى‏روند آن کار دیگر مى‏کنند». از امام صادق یا امام باقر علیهما السلام پرسیدند: معنى این‏آیه چیست؟ «اتقوا الله حق تقاته‏» امام فرمود:«یطاع و لا یعصى; فرمان خدا را ببرد و عصیان خدا را نکند».

موسى و خضر

در یک داستان که در سوره کهف آمده است داستان خضر و موسى است‏که حضرت موسى (ع)، بالاى بلندى ایستاده بود و مردم را موعظه‏مى‏کرد، بنى اسرائیل پاى صحبتش نشسته بودند، حضرت نگاهى به این‏جمعیت انداخت، حالتى به او دست داد، فرشته وحى نازل شد، بادیدن این جمعیت‏به خود بالیدى، باید هنوز درس بیاموزى حرکت‏کن. موسى حرکت کرد، در کنار صخره‏اى مشاهده کرد که دور صخره‏همه‏اش سبز و خرم است و مردى نشسته است، بعد از سلام و احوال‏پرسى گفت: پیش شما آمده‏ام که تعلیمم بدهى، چیزى یاد بگیرم.اولین سؤالم این است که: یا خضر! چه کردى به این مقام‏رسیدى که من باید شاگردى تو را بکنم؟ در جواب گفت: معصیت‏خدارا نکردم، آن چه گفت عمل کردم و از محرمات پرهیز نمودم. واقعااگر انسان نافرمانى خدا را نکند به مقامات بالایى مى‏رسد. در دل آدمى دو چیز با هم جمع نمى‏شود: هم خدا و هم هواى نفس.چطور امیر المؤمنین (ع) در این دعاى صباح مى‏فرماید: خدا نکنداین پرده‏ها دور دل مرا گرفته باشد. آیا حجاب‏ها دور دل مرانگرفته است آیا خود علم، حجاب نیست؟ مگر علم تنها انسان راآدم مى‏کند.ضرب المثلى است که مى‏گویند:«ملا شدن چه آسان، آدم شدن چه‏مشکل‏»، برخى از بزرگان هم این ضرب المثل را این گونه گفته‏اندکه:«عالم شدن چه مشکل، آدم شدن محال است‏». حضرت امام ره‏ضرب المثل را از قول استاد عرفان خود، مرحوم آیة الله شاه‏آبادى،تکرار مى‏کردند. چرا عالم شدن مشکل است؟ چون همین علم‏باعث‏بدبختى انسان مى‏شود که چرا به من آیة الله نگفتید، چرامرا جلو نینداختید، چرا او جلو افتاد و زد و برد، چرا من عقب‏مانده‏ام؟ این حجاب‏ها است که انسان را بیچاره مى‏کند.

نامه یک معلم اخلاق

جوانى به معلم اخلاقى نامه‏اى نوشته بود و از او خواسته بود که‏براى قدم برداشتن در راه کمال چه عملى انجام دهد؟ جواب نامه‏داده شد، بعد از دریافت نامه به منزل ما آمد، گفتم: آیا عطشت‏مرتفع شده؟ گفت: نه، من نامه نوشتم، ولى جواب خیلى مختصر بود.گفتم چه بود؟ گفت: جواب این جمله بود: راه رسیدن به کمال دوچیز است: تعبد و تجنب; یعنى انسان عبادت خدا را بکند و ازگناه پرهیز بکند، همین و بس. من شرفیاب محضر مبارک آن عارف و آن معلم اخلاق شدم و عرض کردم:شما جواب نامه را به اختصار نوشته‏اید. فرمود: چه نوشته‏ام؟ من عین عبارت نامه را خواندم. فرمود: همین است،غیر از این چیز دیگرى نیست. البته اصل این سخن از مرحوم‏میر داماد است و به ملا صدرا در همان جلسه اول گفت: راه رسیدن‏به کمال، فقط بندگى حضرت حق است.

اخلاق‏هاى عملى در کربلا

نمونه‏هاى فراوانى از اخلاق عملى را در حادثه کربلا مى‏توان دید;یک نمونه آن وقتى است که امام حسین (ع) خواست از کنار جسد على‏اکبر (ع) بلند شود، حضرت زینب (س) بسیار بى‏تابى مى‏کرد وضجه‏ها مى‏زد، کسانى که نمى‏شناختند، مى‏پنداشتند که مادر حضرت‏على‏اکبر است. اما وقتى که به همین حضرت زینب (س) خبر شهادت‏فرزندش را دادند و او را به سوى خیمه آوردند، هیچ عکس‏العملى‏از خود نشان نداد و حتى از خیمه هم بیرون نیامد. بعدهاپرسیدند چرا از خیمه بیرون نیامدى؟ فرمود:مى‏ترسیدم اگر از خیمه بیرون بیایم دل برادرم منقلب بشود! آرى،این صفت معلم است که با عمل خود به دیگران درس مى‏دهد. حضرت امام زین العابدین (ع) مى‏فرماید: دیدم عمه‏ام زینب در شب یازدهم‏نماز شب را نشسته مى‏خواند، پرسیدم: عمه چرا نشسته نمازمى‏خوانى؟فرمود: چه کنم زانوانم دیگر قدرت ندارد.این همان اخلاق عملى است. شخصى مى‏گوید: روزى میهمان امام مجتبى(ع) بودم، گفتم به مسجدبروم و دو رکعت نماز بخوانم، پیرمردى را دیدم گوشه‏اى ایستاده‏به من تعارف کرد، به کنارش رفتم، دست‏برد زیر عبا و چیزى‏بیرون آورد، درش را باز کرد. دیدم نانى را به من تعارف کرد،نان را برداشتم، دیدم با دست نمى‏توانم آن نان را بشکنم. رو به‏پیرمرد کرده گفتم: آقا این نان چیست که آن را این چنین‏بسته‏اى؟ فرمود: بسته‏ام که نکند فرزندانم که علاقه و محبت‏به من‏دارند، یک مقدار روغن به این نان بمالند تا لذیذ بشود. این‏على (ع) است و این درس اخلاق عملى است. «اتقوا الله فى الخلوات فان الناظر هو الله‏» در خلوت هم ازمعصیت پرهیز کن. چرا؟ ناظر چه کسى است؟ در روایتى امام‏هفتم(ع) مى‏فرماید: به گناه کوچکت‏به کوچکى نگاه نکن، ببین که‏نافرمانى و معصیت چه کسى را انجام مى‏دهى، خدا را نافرمانى‏مى‏کنى ولو کوچک باشد. «لقد کان لکم فى رسول الله اسوه حسنه‏» این‏ها اسوه‏هاى ماهستند، این‏ها پیشوایان ما هستند. «اولئک آبائى فجئنى‏بمثلهم‏» نفس انسان از همه چیز براى ما عزیزتر است، نفس رامى‏خواهیم. این نفسى که زین العابدین(ع) در دعاى ابى حمزه









سایر محصولات :
مقاله درمورد اخلاق عملى و الگوهاى آن

مقاله درمورد اخلاق عملى و...

تحقیق در مورد عوامل موثر بر تجمع نیترات در سبزیها

تحقیق در مورد عوامل موثر بر تجمع...

مقاله درمورد. اخلاق اسلامی

مقاله درمورد. اخلاق اسلامی...

مقاله درمورد. اخلاق اسلامی

مقاله درمورد. اخلاق...

مقاله درمورد. اختلالات حرکتی در حوزه مشکلات ویژه یادگیری

مقاله درمورد. اختلالات حرکتی...

تحقیق در مورد عوامل موثر بر تجمع نیترات در سبزیها 10 ض

تحقیق در مورد عوامل موثر...

مقاله درمورد. اختلال در دیکته نقطه و سرکش 6ص

مقاله درمورد. اختلال در...

مقاله درمورد. اختلافات اساسی و کلّی در مذهب تشیع و تسنّن چیست؟

مقاله درمورد. اختلافات اساسی و...

مقاله درمورد. برآورد هزینه

مقاله درمورد. برآورد هزینه...

مقاله درمورد. اولویت انتخاب بین مدیریت دانش و مهندسی مجدد در سازمان

مقاله درمورد. اولویت انتخاب بین...

تحقیق در مورد عوامل مؤثر در خواص فیزیکی و مکانیکی چــــوب گـــردو

تحقیق در مورد عوامل مؤثر در...

مقاله درمورد. بازیافت زباله

مقاله درمورد. بازیافت...

مقاله درمورد. بررسی عوامل مؤثر بر رضایت شغلی

مقاله درمورد. بررسی عوامل...

تحقیق در مورد عوامل زمینه ساز در ایجاد روابط سالم و نا سالم میان دختر و پسر 15 ص

تحقیق در مورد عوامل...

مقاله درمورد. بازیهای محلی

مقاله درمورد. بازیهای...

مقاله درمورد. بررسی مشکل ترافیکی

مقاله درمورد. بررسی مشکل ترافیکی...

مقاله درمورد. بررسی تغییرات جسمی و روانی دوران بلوغ در دختران

مقاله درمورد. بررسی تغییرات جسمی و روانی...

مقاله درمورد. اعتیاد

مقاله درمورد. اعتیاد...

تحقیق در مورد عوامل تأثیر گذارمبلغان بر جوانان تبلیغ 16 ص

تحقیق در مورد عوامل تأثیر گذارمبلغان بر...

مقاله درمورد. اقبال لاهورى

مقاله درمورد. اقبال لاهورى...

مقاله درمورد. بازاریابی

مقاله درمورد. بازاریابی...

مقاله درمورد. بانک

مقاله درمورد. بانک...

مقاله درمورد. بازیافت

مقاله درمورد. بازیافت...

تحقیق در مورد عملکرد فیزیکی بخش کشاورزی واحد هومند آبسرد سال 1382 16 ص

تحقیق در مورد...

مقاله درمورد. بررسی بهداشت مدارس

مقاله درمورد. بررسی بهداشت...

مقاله درمورد. برخی از ویژگیهای سازمان خلاق عبارتند از

مقاله درمورد. برخی از ویژگیهای سازمان خلاق...

مقاله درمورد. باروری ابرهای کوهستانی

مقاله درمورد. باروری ابرهای کوهستانی...

تحقیق در مورد علوفه

تحقیق در مورد علوفه...

مقاله درمورد. بررسی عنصر مادی جرم قتل عمدی در حقوق کیفری ایران

مقاله درمورد. بررسی...

مقاله درمورد. ایدآلیسم

مقاله درمورد. ایدآلیسم...

مقاله درمورد. اقتصاد خرد

مقاله درمورد. اقتصاد خرد...

تحقیق در مورد علم صرف

تحقیق در مورد علم...

مقاله درمورد. اقتصاد بین الملل

مقاله درمورد. اقتصاد...

مقاله درمورد. اقدام های قبل ازآتش سوزی وهنگام آن

مقاله درمورد. اقدام های قبل ازآتش سوزی...

مقاله درمورد. سیاست های حمایتی دولت در تولید و بازار محصولات کشور

مقاله درمورد. سیاست های حمایتی دولت در...

تحقیق در مورد علل عدم اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و بیان علل تعلیق این قانون 12 ص

تحقیق در مورد علل...

مقاله درمورد. بتن‌های توانمند و ویژه

مقاله درمورد. بتن‌های توانمند و...

مقاله درمورد. بررسی نقش مشارکت اولیا در پیشرفت دانش آموزان

مقاله درمورد. بررسی نقش...

مقاله درمورد. بررسی علل و عوامل افت تحصیلی دانش آموزان

مقاله درمورد. بررسی علل و...

تحقیق در مورد علل زمین لرزه

تحقیق در مورد علل زمین لرزه...

مقاله درمورد. برق قدرت

مقاله درمورد. برق...

مقاله درمورد. اعلام اصول ششگانه انقلاب سفید

مقاله درمورد. اعلام...

مقاله درمورد. بازیهای محلی

مقاله درمورد. بازیهای محلی...

تحقیق در مورد علف های هرز

تحقیق در مورد علف...

مقاله درمورد. بازیهای محلی شیراز

مقاله درمورد. بازیهای محلی...

مقاله درمورد. اورانیوم در جدول تناوبی

مقاله درمورد. اورانیوم...

مقاله درمورد. ایران خاستگاه اصلی خط الفبایی در جهان

مقاله درمورد. ایران خاستگاه اصلی خط الفبایی...

تحقیق در مورد عقاب

تحقیق در مورد عقاب...

مقاله درمورد. بررسی تأثیر تفکر مثبت در موفقیت

مقاله درمورد. بررسی تأثیر تفکر مثبت در...

مقاله درمورد. برمکیان

مقاله درمورد. برمکیان...

تحقیق درمورد: بررسی نقش مدیر درایجاد و رشد خلاقیت ونوآوری در مدرسه
تحقیق درمورد: بررسی مشکلات مربوط به استفاده زنان فرهنگی شاغل در مدارس شهر
تحقیق درمورد: بررسی سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش اموزان
مقاله درمورد. اندازه گیری بار الکترون توسط میلیکان
تحقیق: شستی استاپ استارت و سلکتور سوئیچ های فرمان
مقاله درمورد. باطری
تحقیق: بهره برداری پست های فشار قوی 1 2
تحقیق درمورد: بررسی مشکلات مربوط به استفاده زنان فرهنگی شاغل در مدارس شهر
تحقیق. بررسی کاربرد جی‌آی‌اس در ساماندهی مدارک علوم زمین
تحقیق درمورد: سید حسن مدرس
تحقیق درمورد: سید جلال آل احمد،
تحقیق درمورد: سیب زمینی
تحقیق درمورد: سیاهک ذرت

کلمات کلیدی :laquo اتقوا الله قاله درورد اخلاق اخلاق على على است ىrlm کند ىrlm فراید ضرب الثل عال شدن اتقوا الله اخلاق laquo raquo انسان اینrlm بىrlm فراید دیگران
  • ۹۶/۰۹/۰۷
  • فصل هنری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی